Het weer in Bergama
Click for Dikili, Turkije Forecast

Aanmelden Nieuwsbrief

Bergama.nl - English Bergama.nl - Turks home | sitemap | contact   

Bergama heeft 50.000 inwoners en is het centrum van een agrarisch gebied dat wordt gevormd door het dal van de rivier de Bakir.

Reviews (1)
We zijn begonnen met een bezoek te brengen aan de Acropolis.
Het gehele complex bestaat uit een drietal situaties. De onderstad, het huidige oude Bergama; de middelstad en de bovenstad, Pergamon.
Al naar gelang de belangrijkheid woonde men hoger op de berg. In de bovenstad, Acropolis, woonden alleen de koningen en de goden. Normale mensen mochten er niet komen. Een streng controle systeem met poorten zorgde ervoor dat er geen onbevoegden naar boven kwamen. De bovenstad bevatte paleizen, tempels (van Trojanus, Dionysos, Athene en de offerplaats voor Zeus), een indrukwekkend theater (10000 zitplaatsen) en een wetenschappelijke bibliotheek met duizenden boeken.
Uit de opgravingen zijn bouwstijlen tevoorschijn gekomen uit de Hellenistische, de Perzische, de Romeinse en de Byzantijnse periode.
Het huidige Bergama is gebouwd op de resten van de onderstad. Men kan daar niets aan opgravingen doen, omdat de huidige bewoners eigenaar zijn van de grond waarop de huizen zijn gebouwd.
Onze gids, een Turkse die haar opleiding in Nederland heeft genoten, kon boeiend vertellen, waarbij zij bijkans in trance raakte van de vele prachtige achtergrond verhalen.

Vanuit de Acropolis zijn we gegaan naar het Asklepion. Een gezondheidscentrum uit de oudheid. Een centrum waar geen personen met een gebrek in mochten. Om dit te controleren diende men een lange oprijlaan af te leggen, met verschillende controle punten. Gebrekkige personen vielen door de mand en werden terug gestuurd. Het bleek een centrum te zijn voor psychische klachten. Vele badhuizen en ruimtes om te genezen in water en modderbaden. De genezing was gebaseerd op dromen, fysiotherapie en massage. Dromen werden altijd verhoord door de goden en daarom genas een ieder. Zij die dit niet konden bewerkstelligen werden in een soort ondergrondse ruimtes onderworpen aan de slangenproef. Opgesloten werden slangen door gaten in het plafond losgelaten, waardoor velen stierven van schrik e.d. Dit mochten niet zichtbaar zijn vanwege het onfeilbare van de goden. De lijken werden opgeruimd, doch bij de opgravingen is nooit een restant teruggevonden. Het blijft een raadsel hoe dit in zijn werk ging.
Een zeer leerzame excursie.

īs-Middags zijn we nog met een aantal het oude Bergama in geweest. Sommigen hebben zich laten knippen en scheren, thee gedronken en heerlijk geslenterd in een prachtige Turkse ambiance.
Met de Dolmus terg gegaan naar de camping.
Jan en Renee / 23-07-2010 14:49


Review Toevoegen
Naam : *
E-mail : *
Bericht : *
Beveiligingscode :Meer informatie: | Adverteren | Disclaimer